Yoff Kau - BodyWorks Studio - Triggerpoint therapie

Triggerpoint Therapie

Wat zijn trigger points (MTP’s)?

Een triggerpoint is eigenlijk heel simpel een kleine samengetrokken knoop in spierweefsel. Deze knoop voelt aan als een erwt die begraven ligt diep in de spier en kan zo groot aanvoelen als een duim. Het zorgt voor een harde samentrekking in de spiervezels die ermee in verbinding staan, en vormen zo een strakke band die voelbaar is in de spier. Deze triggerpoints in spieren en de dunne laag die deze omgeeft (fascie genoemd) worden myofasciale triggerpoints (MTP’s ) genoemd, zodat zij zich onderscheiden van triggerpoints die zich voordoen in andere zachte weefsels zoals huid, ligamenten en pezen en soms ook in littekenweefsel.

Zijn triggerpoints hetzelfde als een spierkramp of een verrekking of scheuring?

Nee, een triggerpoint is niet hetzelfde als een spierkramp. Een spierkramp doet de gehele spier aan, terwijl een triggerpoint een samentrekking is van een klein gedeelte van een spier. Een verrekking of scheuring betreft fysieke schade aan de spier- of peesvezels. Zulke schade is nog niet aangetoond bij onderzoeken naar triggerpoints. (Alhoewel zulke schade wel een vooraanleg zou kunnen aangeven voor het latere ontstaan van triggerpoints).

Waarom worden ze triggerpoints genoemd?

Aan de trekker van een vuurwapen trekken zorgt ervoor dat het wapen een geluid maakt, maar het stuurt ook een kogel uit die pijn veroorzaakt in een verder weg gelegen doelwit. Stevig drukken op een triggerpoint in de spier levert felle locale pijn op, die je doet opspringen of ineenkrimpen terwijl je probeert weg te trekken. Maar nog belangrijker, triggerpoints sturen ook (afgeleide) pijn of gevoeligheid naar een andere plek, vaak ver weg van de triggerpoint zelf. Dus, bijvoorbeeld, hoofdpijn ontstaat wellicht niet op/in het hoofd zelf, maar wordt vaak naar het hoofd gezonden door een triggerpoint aan de zijkant van de nek. Neem nooit zomaar aan dat het probleem zit op de plek waar de pijn zich manifesteert. Met triggerpoints moeten we letterlijk vaak “buiten de lijntjes kleuren”, dus niet te rechtlijnig denken.

Triggerpoints kunnen de volgende klachten veroorzaken:

hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen and carpaaltunnel syndromen. En nog veel meer. Ze zijn soms de bron van de pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis, en letsel aan de gewrichtsbanden. Triggerpoints veroorzaken ook andersoortige symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.

Gelukkig komen de symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt voor in voorspelbare patronen. Als je weet waar je zoeken moet, zijn triggerpoints gemakkelijk te vinden en uit te schakelen. Het systeem van zelfmassage, dat in het Handboek Triggerpoint therapie wordt gepresenteerd, biedt vaak in luttele minuten verlichting. De meeste problemen kunnen in drie tot tien dagen worden geëlimineerd. Zelfs langdurig chronische klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijke verbetering te zien geven.

De behandelingen kunnen pijnlijk zijn, maar zeer effectief. Samen komen we er wel doorheen! Ook het triggerpoint boek is bij mij te koop en ik geef je altijd oefeningen en suggesties mee zodat je zelf ook kunt meewerken aan het oplossen van je triggerpoints. De eerste behandeling duurt een uur en daarbij krijg je instructie over het behandelen van je eigen triggerpoints. Je krijgt ook een balletje mee als hulpmiddel. De vervolgbehandelingen duren een half uur.

Cadeaubon

Zo kunt u een cadeaubon bestellen:

  • Vul dit formulier in.
  • U ontvangt direct een antwoord per mail.
  • Volg de instructies in die mail om de betaling over te maken.
  • Zodra de betaling is ontvangen zend ik u de cadeaubon als pdf bestand.
  • Deze pdf kunt u uitprinten om de ontvanger ermee te verrassen.

Aanvrager

Naam
Email

Ontvanger

Naam

Cadeaubon

Cadeau

Beveiliging code

Code